Priznám sa, toto slovo poznám vyše 30 rokov. Nenašiel som ho v slovníku a jeho obsahu som sa s ťažkosťami musel dopátrať použitím mimiky, gestikulácie, angličtiny a španielčiny ukrytej v malej turistickej príručke.
Hlad neraz donúti človeka urobiť veci, ktoré by inak nerobil. Nie, samozrejme, nejde o hlad ako niekde v Etiópii či Sudáne. Skôr ide o taký hlad, ktorý sa vás zmocní po celodennom behaní po horách a potom navečer, idúc autom, zacítite niečo čo vám v ústach vytvorí liter slín. Priateľ za volantom prenajatého auta zastal skoro na metri. Tri chatrče pri ceste v mexickom štáte Zacatecas ničím nenaznačovali, že by tu niekde mohla byť reštaurácia, len hrdzavá tabuľa s nápisom Sprite poskytovala šancu, že keď nie jedlo, tak aspoň refresco (teda osviežujúco vychladené nápoje). V jednej z chatrčí ležala na posteli 16-17 ročná Indiánka, odhadom tak v 12-15 mesiaci tehotenstva (traja sme sa zhodli, že brucho tvorilo už asi polovicu jej tela), pri nej asi ročné dieťa a v rohu tmavej miestnosti stará, asi 35 ročná žena miešala v kotlíku niečo, čo nás donútilo zastať. Vedeli sme, že NIKDY nemáme jesť mimo ako-tak vyzerajúcich reštaurácií, a aj to len vo veľkých mestách. Čo však chcete od vtedajších skoroštyridsiatnikov s pocitom nesmrteľnosti? Na otázku, čože to buble v kotlíku sme dostali odpoveď? „Menudo“. „A to je čo?“ „Taký guláš…“ Pri tomto slove nám bolo jasné, že jedlo musíme ochutnať. „Dá sa u vás kúpiť jedlo?“ „No, varíme len pre kamionistov, ale nájde sa aj pre vás.“
Porcia, vtedy asi 4-5 mexických nových pesos (tak 45-55 korún), mala skoro liter. K nej patrili okrem kukuričných tortíl aj jemne nasekané čili papričky jalapeňos s nakladanou mrkvou a cesnakom v majoránkovom náleve s trochou oleja, nad ohňom opečená kukurica a šálka teplej vody na urobenie kávy (uprostred stola vedierko s polievkovou lyžicou ponorenou do instantnej kávy). Opatrne ochutnávame tekutinu z menuda, pozrieme na seba a potom sa začínajú obžerské hody. Neuveriteľná chuť, dostatočne ostrá i slaná, skvelá konzistencia, jemná vôňa použitých korenín a ako základ hovädzie držky, bravčové kolená a nožičky, na vrchu hustej porcie hrubé plátky sladkastej cibule pokropenej šťavou citróna či skôr limetky. Už sme v tom čase mali za sebou skúsenosti s mexickým jedlom, ale toto bolo to najlepšie, čo sme zatiaľ mali. Druhú porciu sme však nedostali – „cez noc bude na parkovisku aj 50 kamiónov a vodiči vedia, že pre nich máme menudo; zjedli ste naše porcie, ale viete, potrebujeme peniaze, dcéra bude rodiť“.
Viac sme nenástojili. Dnes už vieme, prečo nás všetci priatelia (i turistické bedekre) odhovárali od jedenia v takýchto hostincoch – nechceli, aby sme objavili skvelé jedlo, akým je menudo. To od nich vôbec, ale vôbec nebolo pekné.
PhDr. Igor Dráb
No, tak som po dočítaní tohto milého článku premýšľala, či si ako doplnkové povolanie nezvolím kamionistku po Mexiku, aby som si mohla nielen takto s pánom Igorom vychutnať celú tú čarovnú zmes chutí menuda, ale i naozaj. A ak tam v tom čase pán Igor akurát nebude a ak už aj tehotná dcéra nebude tehotná, snáď sa mi ujde aj väčšia porcia:-)
Veľmi oduševnené a lákavé písanie. Ďakujeme.